35 éves a Canon EOS rendszer

Nagy Anita | 2022. Április 05., Kedd 22:00

A Canon Inc. idén márciusban ünnepelte az EOS rendszer bevezetésének 35. évfordulóját.

Az EOS név nem csak az elektronikus-optikai rendszer rövidítése, hanem a görög hajnalistennő neve is. Az EOS lett a világ első teljesen elektronikus objektívrögzítő rendszere, amely az egylencsés, auto-fókuszos tükörreflexes fényképezőgépek új generációját alapozta meg.

 

A Canon EOS 1987 márciusában debütált az EOS 650 egylencsés tükörreflexes fényképezőgéppel és számos EF objektívvel. A filmes korszakban az EOS tükörreflexes gépek nagy hírnévre tettek szert az innovatív technológiáknak és a Canon kulcsfontosságú tulajdonságainak köszönhetően, melyek közül a legfontosabb a sebesség és az egyszerű használat. 1989-ben a Canon piacra dobta a csúcskategóriás EOS-1-et, 1993-ban pedig a kompakt és könnyű EOS 500-at bővítve a felhasználói bázist. Megannyi sikeres fényképezőgép bevezetését követően 2012-ben a Cinema EOS videótechnológia bevezetésével a Canon belépett a filmiparra, és azóta is egyre sokrétűbb felhasználói kört szolgál ki.

 

R6-Lifestyle-featured-1200x900.jpg

 

Szabó Béla fotográfus (EFIAP, E-MAFOSZ/G fotóművész), a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja így méltatta a Canon rendszerét: „Az ezredfordulót követően léptem be a digitális fényképezés világába. Ebben az időszakban az egyik fő profilom a tánc, kortárs balett fényképezése volt. Döbbenten figyeltem, mikor mellettem a gyér színpadi világításban a Canonnal fényképezők csak egymás után készítették felvételeiket, míg az én gépem autofókusza még mindig kereste az élességet. Vettem egy mély levegőt és váltottam. Nem bántam meg. Elsők között kezdtem használni a Canon EOS 5D-t, amely már kielégítette az igényeimet. Ettől kezdve az 5D sorozat gépvázait használom. Tevékenységi köröm széles, az esküvői fényképezéstől a táj és építészeti fotón keresztül a műtárgyfényképezésig terjed. Az eltelt közel két évtizedben 33 könyvet készítettem, amelyeknek a képeihez a halszemtől kezdve a TS objektíveken keresztül a 2,8/300 mm-ig a Canon EF „piros csíkos” objektívjeivel készültek a felvételek. Mint az államilag elismert fotográfus képzés oktatója Győrben, ahol a hallgatóim Magyarország nyugati feléből érkeznek, számos márkával és géptípussal találkozom. A tapasztalataim alapján a Canon a legjobban átgondolt menü rendszerrel rendelkező eszköz, amely a hallgatóimnak is sok fotográfiai élményt nyújt.” 

 

Az EOS rendszer forradalmi áttörés volt, amely hasonlítható a modern korunkban történő digitális technológiára való átálláshoz” – mondja Herbert Slavík cseh fotós, felidézve első tapasztalatait az EOS-szal. „Pont ilyen mértékű változást jelentett akkor nekünk, sportfotósoknak. Nagy ugrás volt a funkcionális autofókusz rendszer az ultrahangos objektívekkel együtt. A fotózás új örömét és komoly minőségi változást jelentett és emlékszem, mennyire irigyeltem a Canon EOS-szal dolgozó fotósok munkáit, amikor az 1990-es olaszországi világbajnokságon néztem, ahogy a sajtóközpontban felvételeket válogattak a meccsekről. Elképesztően részletgazdag és éles volt minden fotó. Ekkor döntöttem úgy, hogy a Canont választom és ezt azóta sem bántam meg. A Canon ma is az élen jár fejlesztésben, és mindig meg tud lepni olyan újításokkal, amelyek új inspirációt adnak a további munkához.”

 

A 2018-ban bemutatott EOS R rendszerrel a Canon létrehozta a kompromisszum-mentes képalkotást a forradalmi RF bajonett megalkotásával. A jelenleg összesen 21 EOS fényképezőgépet és 104 RF és EF objektívet magában foglaló EOS rendszer határtalan kreativitást biztosít a képalkotók számára a fotózás, filmezés vagy a virtuális valóság világában. A Canon régóta építi felhasználói bázisát, akiknek köszönhetően immár 19. éve őrzi piacvezető pozícióját.

 

A Canon továbbra is finomítja az alapvető optikai technológián alapuló változatos képalkotási technológiáit, miközben tovább erősíti és bővíti az EOS fényképezőgép-sorozatot és az RF/EF-sorozatú objektíveket, új utakat nyitva meg a képrögzítésben, hogy megfeleljen az egyre sokrétűbb felhasználói igényeknek és elősegítse a fotó- és videókultúra terjedését.

 

www.canon.hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 0.080034 másodperc.