Fujifilm: három új Fujinon GF objektív

Fotó Magazin | 2023. Szeptember 12., Kedd 15:00

Fujifilm: három új Fujinon GF objektív
A Fujifilm a mai napon három új objektívet is bemutatott nagy formátumú, tükör nélküli GFX rendszeréhez, s ebből kettő tilt-shift objektív. Sajtóbejelentés.

hirdetés

Régóta várt Tilt Shift objektívek a GFX szériához

A Fujifilm bemutatja a "FUJINON GF30mmF5.6 T/S" és a "FUJINON GF110mmF5.6 T/S Macro" objektíveket
A GFX széria kiváló képminősége a professzionális fotózási igények kielégítése érdekében 

 

 

A FUJIFILM Vállalat (elnök-vezérigazgató, képviseleti igazgató: Teiichi Goto) örömmel jelenti be a "FUJINON GF30mmF5.6 T/S" (GF30mmF5.6 T/S) objektív 2023. október xx-én, valamint a "FUJINON GF110mmF5.6 T/S Macro" (GF110mmF5.6 T/S Macro) makró objektív 2023. november xx-én történő megjelenését. Az új, tilt-shift fotózásra alkalmas objektívek csatlakoznak a GF objektívek, azaz a Fujifilm GFX szériába tartozó, nagyméretű, a 35 mm-es full-frame szenzorhoz képest 1,7-szeres méretű szenzorral*1 felszerelt tükör nélküli digitális fényképezőgépekhez készült cserélhető objektívek sorához.

 

A GF30mmF5.6 T/S és a GF110mmF5.6 T/S Macro az optikai tengelyük párhuzamos elmozdításával az optikai tengely képsíkhoz való viszonyának megváltoztatására, valamint a fókusz és a perspektíva területeinek szándékos manipulálására szolgál. Ez megfelel azon professzionális fotósok igényeinek, akik szabadon szeretnék felfedezni a kompozíciót és a felvételi pozíciókat az építészeti, tájképi és kereskedelmi fényképezésben. A tilt shift objektívek optikai kialakítása kb. 85 mm-es képkört biztosít, hogy az eltolás beállítási tartományát ±15 mm-ig lefedje. A dőlés- és eltolási irányok változtatásának forgó műveletét a T/S forgó művelettel kombinálták, amelyben a dőlésmechanika forgatható, hogy a dőlés- és eltolási irányokat a merőleges és a párhuzamos szögek között bármilyen szögben beállíthassa, hogy lehetővé tegye a speciális fotózási stílust, miközben megőrzi a GFX széria kiváló képminőségét.

 

A GF30mmF5.6 T/S egy 30 mm-es gyújtótávolságú (35 mm-es filmformátumban 24 mm-nek megfelelő) széles látószögű, tilt shift objektív. Elnyomja a nagylátószögű objektíveknél jellemző torzítást és szellemképesedést, így magas szintű képfelbontást ér el. Ez az objektív megfelel a professzionális igényeknek a tájképfotózásnál, ahol a képkockán belül minden fókuszban van, az előtérben lévő füvektől a távoli hegyekig, vagy az építészeti fotózásnál, ahol a magas építmények fotózásakor jellemző torzítás korrigálva van.

 

A GF110mmF5.6 T/S Macro egy közép-teleobjektív, 110 mm-es gyújtótávolsággal (ami 87 mm-nek felel meg 35 mm-es filmformátumban) és 0,5-szeres maximális reprodukciós rátával. A fejlett képfelbontás elérése érdekében elnyomja a különböző típusú aberrációkat, beleértve a torzulást, az oldalsó kromatikus aberrációt és az axiális kromatikus aberrációt. A téma fókuszpozíciója közelképben szabadon szabályozható, hogy megfeleljen a kereskedelmi fotózás igényeinek.

 

E termékek bejelentésével egy időben a Fujifilm bemutatta a GF objektívek fejlesztési ütemtervét is, amely olyan újdonságokat tartalmaz, mint egy nagyon keresett ultra-teleobjektív és egy erősen zoomolt objektív, amely képes kiszélesíteni a videós kifejezési lehetőségeket.

 

*1 55 mm átmérőjű képérzékelő (43,8 mm x 32,9 mm), amelynek területe körülbelül 1, 7-szer nagyobb, mint egy 35 mm-es teljes képkockás érzékelőé.

*2 Általános kifejezés, amely olyan műveletekre utal, amelyek megváltoztatják az optikai tengelynek a képalkotó síkhoz való viszonyát (Szabályos felvételkészítésnél az objektív optikai tengelye merőlegesen éri el a képalkotó sík közepét).

 

 

web_GF30mm_F5_6_TS_front_mainFUKAN.jpg

 

(1) Széles látószögű tilt shift objektív "GF30mmF5.6 T/S"

 

①     Fejlett optikai kialakítás, amely minimalizálja az aberráció különböző formáit, miközben kiváló képfelbontási teljesítményt nyújt

・     Az objektív 16 lencsetagból áll 11 csoportban, köztük három aszférikus elem, két ED elem és egy Super ED elem. A nagyszabású konfiguráció, amely egy nagy rekesznyílású aszférikus elemet használ elülső elemként, valamint három ED elemet, olyan fejlett optikai kialakítást biztosít, amely kiküszöböli a torzítás és az oldalsó kromatikus aberráció elektronikus korrekciójának szükségességét. A szférikus aberráció, a kóma aberráció és a mezőgörbület a lehető legnagyobb mértékben elnyomott, így még eltoláskor is élesség érhető el.

・     A Fujifilm egyedülálló Nano GI Coating technológiájának alkalmazása mérsékelten szabályozza a törésmutatót a lencse felületén, hogy gátolja a felesleges fényvisszaverődést és csökkentse a szellemképeket és a tükröződéseket, amelyek jellemzően a nagylátószögű objektíveknél jelentkeznek.

②     Billentő és eltoló mechanizmusok, amelyek a nagy formátumú érzékelő előnyeit a lehető legjobban kihasználják.

・     A ±8,5°-os billentés és az akár ±15 mm-es eltolás szabályozza a fókuszsíkot és a téma perspektíváját. A ±90°-on belüli dőlés- és eltolási irányváltoztatás forgatható a T/S forgatható művelettel, ahol a dőlés- és eltolási irány szöge a merőleges és a párhuzamos szög között 0°- 90°-on belül állítható, így nagyfokú felvételi szabadságot biztosít.

・     Az objektív beépített érzékelővel rendelkezik, amely érzékeli az elmozdulás és a forgómozgás mértékét. Ezek az adatok ellenőrizhetők az Élő nézetben, és rögzítésre kerülnek a képadatokba, így a RAW-feldolgozás*3 során felhasználhatók.

③     Kompakt kialakítás, amely figyelembe veszi a könnyű használatot a forgatás során

・     A nagy látószögű objektívek hajlamosak nagyméretűvé válni. Ez az objektív azonban a kb. 85 mm-es képkört lefedő optikai rendszert mindössze 138,5 mm hosszúságban és 1.340 g tömegben tartotta a 16 lencsetag optimális elhelyezésével 11 csoportban, beleértve az aszférikus elemeket és az ED elemeket is. Továbbá egy nagy rekesznyílású aszférikus elemet használnak elülső elemként, hogy az objektív szűrőmenete sokoldalú 105mm*4 legyen, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy különböző szűrőket használjanak a helyzeteknek megfelelően, beleértve a tájképeket is.

・     Az objektívhez egy kifejezetten hozzá tervezett állványgallér tartozik.  A gallér még elmozdulás közben is segít megtartani a téma helyzetét az objektívhez képest, így megakadályozza a parallaxist, és megkönnyíti a több kép pontos összeillesztését.

*3 A funkció az egyidejűleg kiadott "FUJIFILM GFX100 II" és újabb fényképezőgépekkel használható. A FUJIFILM GFX100, FUJIFILM GFX100S, FUJIFILM GFX50S II, FUJIFILM GFX 50S és FUJIFILM GFX 50R modellekhez a jövőben firmware frissítés szükséges.

 

*4 Használja a mellékelt adaptergyűrűt 105 mm-es szűrő használatához.

 

 

web_GF110mm_F5_6_TS_front_mainFUKAN.jpg

 

 (2) Közép-teleobjektív "GF110mmF5.6 T/S Makró"

 

①     Optikai kialakítás, amely hihetetlen képélességet biztosít

・     Ez az objektív 11 lencsetagból áll kilenc csoportban, köztük egy aszférikus elemmel és két ED-elemmel. Az aszférikus elem szabályozza a kóma aberrációt és a mezőgörbületet, míg az ED-elemek minimalizálják az axiális kromatikus aberrációt. Továbbá, a lencse konfigurációja a rekesz közepénél elnyomja a torzítást és az oldalsó kromatikus aberrációt, így az élesség széltől-peremig tartó élesség érhető el anélkül, hogy elektronikus korrekcióra lenne szükség.

・     Ez az objektív 0,5-szeres maximális nagyítási arányt ér el a közeli fényképezéshez. A felhasználók élvezhetik a szabad fókuszvezérlést a tárgyhoz közelítéssel, ami hasznos a kereskedelmi fotózásban.

②     Dönthető és eltolható mechanizmusok, amelyek a nagy formátumú érzékelő előnyeit maximálisan kihasználják.

・     A ±10°-os billentés és az akár ±15 mm-es eltolás szabályozza a fókuszsíkot és a téma perspektíváját. A ±90°-on belüli dőlés- és eltolási irányváltoztatás forgatható a T/S forgatható művelettel, ahol a dőlés- és eltolási irány szöge a merőleges és a párhuzamos iránytól 0°-90° között állítható, így nagyfokú felvételi szabadságot biztosít.

・     Az objektív beépített érzékelővel rendelkezik, amely érzékeli az elmozdulás és a forgómozgás mértékét. Ezek az adatok ellenőrizhetők az Élő nézetben, és rögzítésre kerülnek a képadatokba, így a RAW-feldolgozás*3 során felhasználhatók.

③     Kompakt kialakítás, amely csökkenti a terhelést a forgatás során

・     Ez az objektív 149 mm-es és 1,255 g súlyú, 72 mm-es szűrőmenettel. Olyan fókuszrendszert használ, amely az elülső csoportot meghosszabbítja, hogy az objektív teljes mérete kompakt maradjon.

・     Nagy figyelmet fordítottak a kezelőrészek kialakítására a rendkívül funkcionális kialakítás elérése érdekében, amely csökkenti a felhasználók terheit a hosszabb forgatás során.

 

 

 

 

 

web_GF55mmF1_7_lensLeftNANAME.jpg

 

Új szabvány létrehozása a GF objektívek terén

A Fujifilm bemutatja a "FUJINON GF55mmF1.7 R WR" objektívet

 

A FUJIFILM Vállalat (elnök-vezérigazgató, képviseleti igazgató: Teiichi Goto) örömmel jelenti be a FUJINON GF55mmF1.7 R WR (GF55mmF1.7 R WR) objektív megjelenését 2023. szeptember XX-én. Az új objektív a GF objektívek, azaz a Fujifilm GFX szériához tartozó, a 35 mm-es teljes képkocka méretű szenzorhoz képest 1,7-szer nagyobb méretű, nagy formátumú érzékelővel*1 felszerelt tükör nélküli digitális fényképezőgépekhez készült cserélhető objektívek sorát gyarapítja.

 

A GF55mmF1.7 R WR egy nagy rekesznyílású fix objektív, amelynek normál gyújtótávolsága 55 mm (ami 35 mm-es filmformátumban 44 mm-nek felel meg). A nagyobb formátum gazdagabb megjelenítési képessége a nagyobb maximális rekesznyílás krémes bokeh-jellegével párosul, így a fő téma kiemelkedik az elmosódott háttérrel szemben. Az objektív gyújtótávolsága az emberi szem látószögéhez közeli látómezőt biztosít a természetes perspektíva megteremtése érdekében. Ezáltal ideális az információdús pillanatképekhez, hogy megörökítse, hogyan viszonyul a fő téma a háttérhez, valamint a portréfotózáshoz, ahol a téma tűéles a gyönyörű bokeh mellett. Az 55 mm-es gyújtótávolság megegyezik a GFX sorozat jellegzetes nagy formátumú érzékelőjének átlóméretével, amelynek méretei 43,8 mm x 32,9 mm. A nagy rekesznyílású GF55mmF1.7 R WR fix objektív a Fujifilm cserélhető objektívek sorának új tagja, amely kihozza a nagy formátumú fényképezőgépekben rejlő lehető legjobb tulajdonságokat.

 

A GF55mmF1.7 R WR 14 lencsetagból áll 10 csoportban, köztük két ED elemet és két aszférikus elemet tartalmaz, hogy magas szintű képfelbontási teljesítményt és krémes bokeh-t biztosítson. Az objektív optimálisan elhelyezett aszférikus elemekkel rendelkezik, és gazdagon használja a nyolc elemes élességállító lencsecsoportot, beleértve az egyik aszférikus elemet és a két ED-elemet. Ez hatékonyan szabályozza a kromatikus aberráció, a szférikus aberráció és a kóma- aberráció változásait, amikor a fókuszálási pozíció változik, így lágy, krémes bokeh-t és fejlett képfelbontási teljesítményt biztosít, ami a nagy rekesznyílású objektívek jellemzője. Az F1,7-es maximális rekesznyílás és a 10 csoportban 14 lencsetagból álló objektív nagyvonalú összetétele kiegészül a nagy formátumú képérzékelő használatával, így krémes bokeh és fejlett felbontó képesség érhető el. Az objektív normál gyújtótávolsággal rendelkezik, így rendkívül sokoldalúan használható minden felvételi helyzetben. A felhasználók a nagy formátumú érzékelő teljes szépségét élvezhetik a mindennapi pillanatképektől a teljes értékű portréfotózásig terjedő műfajokban, beltéren és kültéren egyaránt.

 

*1 55 mm átmérőjű képérzékelő (43,8 mm x 32,9 mm), amelynek területe körülbelül 1,7-szerese egy 35 mm-es teljes képméretű érzékelőénél.

 

 

 

(1) Fejlett képfelbontási teljesítmény és gyönyörű bokeh

・     Az aszférikus elemeket ultra-nagy pontossággal gyártották, 1/100 000 milliméteres tűréssel feldolgozott öntőformával, hogy a hagyma-gyűrű hatás minimálisra csökkenjen,. Az egyik ilyen elem közvetlenül a rekeszgyűrű mögött helyezkedik el, hogy szabályozza a szférikus aberrációt, miközben lágyítja a hátsó elmosódást. A másik aszférikus elem hátul, az objektív foglalatához közelebb helyezkedik el, hogy szabályozza a fénysugarakat az élesség elérése érdekében.

 

A fókuszáló lencsecsoport 8 elemet tartalmaz, köztük egy aszférikus elemet és két ED-elemet, hogy a teljes fókusztartományban kiemelkedő képfelbontási teljesítményt érjen el. A tengelyirányú kromatikus aberráció minimalizálva van, így lágy és gyönyörű bokeh jön létre, visszafogott színárnyalatokkal. Ez javította a bokeh minőségét, ami a nagy rekesznyílású objektívek jellemzője a nagy formátumú érzékelőn használt objektívek esetében.

 

・     Az aberráció hullámzását elnyomó, nagy fénytörésű elemeket, amelyeket jellemzően a filmkamerák objektívjeiben használnak, elülső elemként és a fókuszcsoportban is alkalmaznak az aberráció csökkentése érdekében. Ez szabályozza a szférikus aberrációt, és csökkenti a fókuszcsoport mozgatásával fellépő teljesítményváltozásokat, hogy a fókuszpozícióktól függetlenül megőrizze a kiváló képfelbontási teljesítményt.

 

・     Ez az első olyan GF objektív, amely 11 lamellát használ a rekesz közel tökéletes körének eléréséhez (*2). Ezért az objektív még akkor is képes kerek bokeh-t produkálni, ha az objektív a szélesre nyitott álláshoz képest kissé le van szűkítve, gyönyörű bokeh-t létrehozva a legkülönfélébb fényképezési jelenetekben.

 

 

*2 2023. szeptember 12-től14 lencsetagból áll 10 csoportban, beleértve két ED elemet és két aszférikus elemet is

 
 

 

 

 

 

 

 

 (2) A nagy rekesznyílásnak köszönhetően a normál gyújtótávolságon történő felvételkészítés szabadsága

  • Az objektív normál gyújtótávolsága 55 mm (ami 35 mm-es filmformátumban 44 mm-nek felel meg), így rendkívül sokoldalúan használható minden felvételi helyzetben. A felhasználók a nagyméretű érzékelő teljes vonzerejét élvezhetik a hétköznapi pillanatképektől kezdve a hétköznapi alkalmi pillanatképekig és az utcai fotózásig, amely a fő téma és a háttér viszonyát örökíti meg, kihasználva a nagy, F1,7-es maximális rekeszértéket.

 

(3) Továbbfejlesztett DC motorral hajtott AF működés a gyors és pontos autofókuszáláshoz

  • A GF55mmF1.7 R WR egyenáramú motort használ, amely pontosan vezérli a rekeszegységet és a nyolc elemet tartalmazó fókuszcsoportot, amely fejlett képfelbontási teljesítményt és gyönyörű bokeh-t biztosít. A motor lehetővé teszi, hogy az objektív gyorsan és pontosan fókuszáljon a témára, még sekély mélységélességű felvételek készítésekor is, így biztosítva a felhasználók számára a döntő fotólehetőségek megörökítését.

 

(4) Por- és időjárásállóság, valamint -10 -on való működés a fokozott gyakorlati használhatóság érdekében 

  • A lencseház kilenc helyen rendelkezik szigeteléssel, amely biztosítja a por- és időjárásállóságot, valamint a -10 ℃-os hőmérsékleten való működést. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók nyugodt lelkiismerettel élvezhetik az objektívet, ha könnyű esőben vagy poros kültéri helyeken fotóznak. 
  • A rendkívül nagy pontosságú aszférikus elemek használata és az optimalizált objektívtervezés azt jelenti, hogy ez az objektív mindössze 780 g súlyú és 99,3 mm hosszú, annak ellenére, hogy egy nagyobb rekeszértékű, nagy formátumú objektív, amelynek maximális rekeszértéke F1,7. Ez csökkenti a felhasználók megterhelését a fényképezőgépre szerelt objektívvel való járkálás során, ami a mobilitás extra érzetét adja, mint egy szabványos sétáló objektív.

 

 

A várható hazai bruttó fogyasztói árak:
GF55mm F/1.7 R WR – Bruttó 998.000 Ft
GF30mm F/5.6 T/S – Bruttó 1.727.000 Ft
GF110mm F/5.6 T/S – Bruttó 1.535.000 Ft

 

 

 

web_GF110mm_F5_6_TS_leftNANAME_GFX100II.jpg

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 2.938738 másodperc.