EISA STORY 1982-2016

Magyarországon sokan ismerik az EISA -t, ami egyedülálló szervezetként  50 elektronikai szaklap szövetsége, és Európa 22 országát vonultatja fel a zászlója alatt. Évenként kiadott díjai European EISA Awards néven váltak közismertté, nálunk az Európa legjobbjai kifejezés vált közismertté.

 


 

  • Az EISA 22 európai ország 50 elektronikai magazinjának különleges szövetsége. Neve nemzetközileg ismert, amit az Európai legjobbjai - EISA AWARDS Díjaknak köszönhet. A díjat első alkalommal 1982-ben adták át, amit akkor még nem EISA díjnak hívtak. 30 évvel ez elött 5 Európai fotó magazin főszerkesztője azzal a céllal talákozott, hogy a történelem során először megválasszák a “The Camera of the Year”  VAGYIS az év legjobb fotokameráját. A jelenlevők nem is sejtették, hogy a találkozóval elindítottak egy folyamatot, melyből évekkel később megszületett az EISA. Ez a történelmi dátum 1989-ben következett be, miután időközben még további 10 fotós magazin csatlakozott a csoporthoz. Ennek dacára, a névfelvétel dátumát, az EISA megalakulását mégis 1982 -re datálják, hiszen a díjat első alkalommal ekkor adták át. Akkor még nem EISA díjnak hívták. 


  • 1982.jpg

  • 1985.jpg

Az EISA nemsokára további két panelt hozott létre, ídőközben megalakult a Video szekciót (Video Panel), és az Audió szekciót (Audio Panel). A technikai változások következtében, a szimpla Audio hangzásból tovább fejlődött a többcsatornás szórakoztatás, ami az EISA-n belül elvezetett az Audio/ Home Theatre szekció megalakulásához.

 

eisa_550.jpg

 

2002-ben a kor technikai fejlődésének és a trendnek megfelelően az EISA-n belül létrejött a Convergence Panel és vele párhuzamosan az In-Car Electronics Panel is, ami több mint 10  "auto-hifis" újság részvételével, az EISA lapkiadók ilyen tematikájú, és a korábbi ECAP (European Car Audio Press) csoport lapjaiból alakult.

 

Az EISA 2005-ben a Green Awards díjat alapított, együttműködve a norvég Trondheim városi műegyetemmel, az ENSZ bonni egyetemével és a Holland Delft Egyetem ipari termék és formatervezés mérnöki tanszékével, valamint a hollandiai Eindhovenben működő Sims Recycling Solutions újrahasznosítási vállalattal.

 

2010.jpg

 

A 2007-ben a már létező Convergencia szekció át lett keresztelve Mobil Eszközök szekció (Mobile Devices Panel) névre, hogy hatékony választ adjanak a rohamos technikai fejlődésnek az audió, a videó és a mobil eszközök területén.

 

1982.jpg2010.jpg2012.jpg

 

Múlt és jelen! Napjainkban Európa 20 országból, már nem kevesebb, mint 50 magazin

képezi a világ legnagyobb tekintélyű szaksajtó szervezetét.

 

 

Az EISA, hogy szervezeti felépítése jobban tükrözze a piacon történt átalakulásokat, kisebb szervezeti átalakuláson ment keresztül, ami egyben azt jelentette, hogy a régi panel csoportfelosztást felváltották az új Expert Goup-ok. Az új Expert Csoportok jobban meghatározzák a tagok szakértelmét és rugalmasabbá teszik a tagok számára, hogy olyan vitákon vegyenek részt, aminek közvetlen köze van az általuk képviselt érdeklődési területhez. 

  • 2013

 

Minden év júniusában, az EISA lapok főszerkesztői összeülnek, és megszavazzák, hogy a munkájuk során tesztelt berendezések közül, mely termékek érdemlik meg a tekintélyes EISA díjakat. Az EISA hat kategóriája, melyekben díjakat adnak át a legjobb termékeknek, jelenleg: az Audio, Video, Házi mozi (Home Theater), Fotó, In-Car Electronics és a Mobil Devices termékcsoport.

 

EisaGM Firenze_A_GroupPicture_720x400 low.jpg

 

Az immár 33 éves  Eisa idei 2015-évi konferenciáját Olaszországban, Firenzében tartotta, ahol hagyományosan csoportkép készült a gyönyörű Piazza della Signoria téren a Neptun szobor előtt.

 

HAMBURG 2016


Tovább gördült az EISA szekere.

A tavaly Firenzében megválasztott Paul Miller (UK) vette át az irányításat a leköszönő Jorge Gonsalves (Portugal) korábbi elnöktől. Erre az évre teljesen kicserélődött az EISA vezérkara, és a közejövőben számos új vezetői elem megjelenése várható, ami várhatóan pozitív hatással lesz majd az EISA további működésére.

2016 júniusában Hamburgban új korszak vette kezdetét. A 14-éven át sikeres elnöki pozíciót betöltő Jorge Goncalves (Portugal) végleg leköszönt tisztjéről, és helyét a tavaly Firenzében megválasztott Paul Miller

vette át. Az általa levezetett hamburgi Eisa GM. konstruktív és nagyon sikeres volt, és előrevetette a szövetség átalakulását, ami ebben az évben nyított az Online felületek irányába, és aminek értelmében két korábban nyomtatásban is megjelent média, az orosz A3, illetve olasz Vide Eisa lapjok a továbbiakban online médiaként működnek. Az Eisa idén is új tagokkal is bővült. Jorge Goncalves korábbi elnök, a következő két esztendőben, mint az EISA konzultánsa segítí a szövetség munkáját, és közvetlenül az elnök tanácsadójaként is működik majd.

 

 

 

EISAGM_Photo_2016-web-650x400.jpg

EISA szerkesztők a hamburgi Beatles Platz-on

 

A 22 országból összegyűlt újságíró csapat, a hamburgi Crowne Plaza hotelben megtartott 34. EISA kongresszus zárónapján ellátogattak a híres/hírhedt  Reperbahn-ra, ahol meglátogatták a Beatles itteni szereplésének kultikus helyeit. Az itt látható fotó a Beatles Platz-on készült, ahol anégytagú liverpooli együttes króm-acélból készült sziluett szobra áll. A képen minden feltünést kerülve a magyar szerkesztők - a könnyebb felismerhetőség kedvéért - piros felsőrészben álltak a kamerák elé. 

 

További információk megtalálhatók, a www.fotovideo.hu / www.sztereomagazin.hu  oldalakon, valamint az EISA hivatalos honlapján: www.eisa.eu

 

 

( - )

Fontosnak tartod-e az épületről készített fotókat?

Impresszum
Betöltés: 0.281167 másodperc.