Fotó MagazinEISA MAESTRO 2015 - THE FAMILY

Fotó Magazin | 2015. Augusztus 14., Péntek 22:00

Immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Eisa Photo Maestro nemzetközi fotópályázat, aminek büszkén mondhatjuk magyar győztese is volt. A nemzetközi mezőny színes palettát mutatott, az itt látható nyertes fotók maguk helyett beszélnek.

THE FAMILY - A CSALÁD

 

Micsoda nagyszerű téma - gondoltuk, amikor megláttuk a kiírást. Erre egészen biztosan nagyszerű pályázatok érkeznek, és talán megint viríthatunk majd fotósaink tehetségével, és a jobbnál jobb képekkel. sajnos nem így történt. Legnagyobb sajnálatunkra egyetlen hazsnálható sorozat sem érkezett a hazai fotósoktól, aminek persze számos oka lehet, minket minden esetre elszomorított. talán majd legközelebb. Mi nem adjuk fel...

 

Viszont külföldi fotósoktól a lehető legkülönbözőbb sorozatok érkeztek, és dacára annak, hogy véleményünk szerint ezek közül is jónéhány messze elmaradt a várt színvonaltól, érdekes palettát mutattak a zsűri számára. Most bemutatjuk a legjobbakat, amik tanulságosak, mondanivalójuk van, és vélemény formálók, akár honnan is nézzük őket.

 

Ime 2015 Eisa Maestroi, fotográfusok, képeik megértéséhez és az alkotók megismeréséhez a mellékelt írás  minden bizonnyal segíteni fog.

 

 

 

EURÓPAI MAESTRO 2015 NR 1

Tatiana Antonuk - Oroszország

Rokonok

 

"Elképesztő, hogy mennyire hasonlítunk azokra, akik felneveltek minket, és nem csak külsőleg. Ötleteinket az ő szavukkal fejezzük ki. Használjuk az ő gesztusait. Ugyanazok a szokásaink, hajlamaink és hátrányaink. Gyakran minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy elhatároljuk magunkat ettől a hasonlóságtól, de az ilyen pillanatokban mutatkozik meg, még erősebben.

 

001_Tatiana_Antonuk_Kindred_My Grandmother and I_Russia.jpg

 

002_Tatiana_Antonuk_Kindred_Maxim and his grandfather_Russia.jpg

 

Nálam ugyanez a helyzet. Engem anyám, apám és a nagyanyám nevelt. Ezek az emberek hozzám a legközelebbiek és legkedvesebbek. Ők mindent elkövettek, hogy jó emberként nőjek fel. Viszont nem voltam mindig megelégedve világnézetükkel és életmódjukkal. Azt szoktam mondani nekik és magamnak, hogy én más vagyok, és életem is más lesz, mint az övék.

 

003_Tatiana_Antonuk_Kindred_Katya, her mother and her cat_Russia.jpg

 

004_Tatiana_Antonuk_Kindred_Elijah, his son and his father_Russia.jpg

 

Azonban az évek során észre vettem, egyre gyakrabban, hogyan mindent, amit személyiségemhez hozzáadtak egyre erősebben, és fényesebb bukkan fel. Próbálok megszabadulni néhány szokástól és hajlamoktól, amelyeket rám erőltettek, de minden alkalommal visszajönnek. Nem akarok gondolkodni és beszélni, ahogy ők tanították engem, mégis folytatom. Próbálok küzdeni ellenük, de ennek során küzdök magam ellen, és mindig veszítek, mert a harc a természet ellen kudarcra van ítélve.

 

005_Tatiana_Antonuk_Kindred_Me and my Mother_Russia.jpg

 

006_Tatiana_Antonuk_Kindred_Kristina and her grandmother_Russia.jpg

 

007_Tatiana_Antonuk_Kindred_Marina and her mother_Russia.jpg

 

Azt hiszem, nem vagyok az egyetlen. Ismerek sok embert, akik veszekednek, vitatkoznak, és ellentmondanak azoknak, akik a szívet és lelket adtak nekik - a szülők és a nagyszülők. Én tudatosan keresem az ilyen embereket, akik fellázadnak önmaguk és rokonaik ellen ".

 

Tatiana Antonuk

Született november 11-én, 1983-ban.

Él és dolgozik Krasznojarszk, Oroszországban

 

www.antonukart.narod.ru

 

 


EURÓPAI MAESTRO 2015 NR 2.

Markku Pajunen - Finnország

 

Markku Pajunen egy finn amatőr fotós, aki Espooban él, Finnország déli részén. Hobbiját, mint tinédzser kezdte egy filmes géppel, de amióta a fotográfia digitális lett, érdeklődése egy új szintre kelt. Az elmúlt néhány évben komolyabban fényképezett, tovább fejlesztette jártasságát, és részt vett több nemzetközi versenyen és kiállításon.

 

1 Markku_Pajunen_Christmas_ham.jpg

 

2 Markku_Pajunen_Happy_New_Year.jpg

 

Az én védjegyem a humor - bár ezen a néhány képen ez már extrém. Hobbimat mindig egy kis mosollyal végzem az arcomon. Ezen felül nagyon élvezem a digitális kép beállítását és a képmanipulációt. Mindent lehetővé tesz!

 

Ez a képösszeállítás úgy született meg agyamban, hogy volt egy hasonló helyzet a saját életemben. Az idősebb gyermekem nehezen fogadta el az újszülött babát, és néha elég durván kezelte kisöcsét. A képeken láthatóvá tettem a nagyobbik lánytestvér gondolatait, de persze rendkívül túlzásba vittem.

 

3 Markku_Pajunen_Duct_tape_works.jpg

 

4 Markku_Pajunen_Waste_disposal.jpg

 

Gyermekek ebben a korban nem tudnak sokáig valamire odafigyelni, és pontosan irányítani őket, az szinte lehetetlen. Azonban a nagy testvér megszokta a kamera előtti pózolást, sőt imádja. Rávettem, hogy azt tegye, amit gondoltam, és ő úgy érezze, hogy ez csak egy játék. Nagyon értékelem a feleségem segítségét ebben az alkotómunkában, mint felvételi asszisztens.

 

 

1-3 kompakt vakut használtam, a fő fényen szoftbox volt. A kamera egy Sony Alpha 99 volt, egy Sony Vario-Sonnar T * 24-70mm F2.8 ZA SSM objektívvel.

 

5 Markku_Pajunen_Return_to_sender.jpg

 

 

 

EURÓPAI MAESTRO NR 3

Bertil van Beek - Hollandia

Roxanne

 

"A semmiből érkezett a telefonhívás barátomtól, a szintén fotós Hans-tól:" Ez nem fog jól végződni Roxanne-al ... ". Az unoka, egy gyerek, akit mindenki már nagyon várt, csak 24 hetesen született. A kórház újszülött osztályán minden lehetőt megtettek, de kevesebb, mint egy hónap alatt világossá vált, hogy Roxanne ezt nem fogja túlélni. Roxanne szülei Charlotte és Sebastiaan megkért, hogy dokumentáljam az ő túlságosan is rövid életének utolsó óráit. Mivel megtiszteltetésnek éreztem kérésüket, nem haboztam egy pillanatra sem. "

 

Roxanne-1.jpg

 

Roxanne-2.jpg

 

Roxanne-3.jpg

 

"A kórházrészlegben megkértem mindenkit, hogy igyekezzen figyelmen kívül hagyni engem, amennyire ez csak lehetséges. "Ne gondolkozz, csak figyelj folyamatosan, és fotóz", mondtam magamnak. És én ezt tettem a következő órákban. Az eredmény egy 50 fekete-fehér képből álló sorozat, melyekre később, mint a riporterpályám mesterművére tekintettem: brutális és szívfacsaró, és rendkívül bensőséges, gyengéd és szeretetteljes egyszerre.

 

Roxanne-4.jpg

 

Roxanne-5.jpg

 

Roxanne-6.jpg

 

Amikor képeimet a nagy képernyőn kivetítették, néhány nappal később Roxanne temetése során, nem tudtam visszatartani a könnyeimet - és nem én voltam az egyetlen. Ezek azok a pillanatok, mint ezek, amikor rájössz, hogy milyen nagy hatása lehet a fotóknak. Ami lehetővé tette számomra, hogy ezt a felkavaró fotósorozat létre hozzam, az a fiatal szülők bizalma felém, mint fotós, és mint ember. Ezért rendkívül hálás vagyok nekik! Április 24-n Charlotte és Sebastiaan második lányát köszöntötte, Alexist. "

 

www.bertilvanbeek.nl

 

Roxanne-7.jpg

 

Roxanne-8.jpg

 

www.eisa.eu/maestro

 

 

 

 

 

( - )

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.139926 másodperc.