Fotó MagazinVarasdi Petra: Nem ragaszkodom a szabályokhoz

Fotó Magazin | 2015. December 23., Szerda 11:00

Varasdi Petra fotói kifinomult nőiességet és régies filmes hatást tükröznek. Képein keresztül egy bensőséges világba tekinthetünk be, ahol a fotós egy-egy arckifejezés, mozdulat erejéig megállítja a pillanatot.

 

 

Mesélj néhány szót magadról, honnan indult a fotózás szeretete?

 

A környezetemben senki sem foglalkozott fotózással. A tanulmányaimat is más területen végeztem, közgazdász vagyok. Fényképezni kirándulások alkalmával kezdtem, komolyabban körülbelül két éve foglalkozom vele. Soha nem álltak távol tőlem a kreatív dolgok, legyen szó akár sminkelésről, vagy kalligráfiáról, de saját receptek kifejlesztésével is kacérkodom. Kezdetben gyermek és családi fotókat készítettem, úgy egy év fotózás után találtam meg az utam és fordultam a portré fotózás irányába. Ami sok szépséget rejt magában, minden ember egy új történet, egy új lehetőség egy másféle világ megmutatására.

 

2015_05_06_Vasut (16) (1).jpg

 

 

2015_05_06_Vasut (19).jpg

 

Fő irányvonalam a portréfotózás, amivel próbálom megragadni a pillanatot, érzéseket átadni, kibontani a modell személyiségét. Mindezt visszaadni analóg filmes hangulatban. Ez a világ van rám a legnagyobb hatással. A képeimet a természetben készítem, ez inspirál a leginkább, természetes fényben fotózok, nagy fényerejű objektívvel. Szeretem megtervezni a fotózás minden részletét, a stylingot, sminket is. A folyamat ugyanolyan fontos része számomra az utómunka, ez foglalja keretbe az addig elvégzett munkát és adja meg azt az egyediséget, ami a képeimet jellemzi.

Amikor fotózom, sok esetben saját ruháimat, saját felszerelésemet viszem a fotózásra, adott esetben még a sminket is én készítem.

 

2015_05_06_Vasut (73).jpg

 

 

3 OLDAL Erika (93).jpg

 

Milyen felszerelést használsz, mi az a technika, ami ezeknek a fotóknak az elkészítéséhez szükséges?

 

A kamerát illetően, egy full frame-es Canon 6D-t tulajdonosa vagyok. Ehhez fix objektíveket csatlakoztatok, ami egy Sigma 35mm és egy 50mm-es objektívet takar, valamint egy Canon 85mm az, ami minden helyzetben bevált, világítást szinte soha nem használok. Lightroomban szerkesztem meg a képeket, alapvetően színmódosításokat állítok, de nem viszem túlzásba az utómunkát, elsősorban esztétikai retusálást végzek, ami az arcbőr hibáinak elfedését jelenti. A filmes hatást a VSCO plug-ineknek köszönhetem, amik gyönyörű analóg filmes effektek.

 

Aranytetkos (17).jpg

 

 

Aranytetkos (7).jpg

 

A Sigma lencsék nagyon szépen lágyítanak, szinte mindig 1,4-en fotózom, a szemre állítom az élességet és ennek köszönhetően kellemesen elmosott lesz a háttér. Be szoktam lógatni leveleket, ágakat, amik egy plusz hangulatot adnak a képhez és alapvetően szórt fényeket használok.

A modelljeim főként ismerősökből kerülnek ki.

Amelyik képem legközelebb áll a szívemhez, az szinte mindig a legutolsó munkám, amin épp dolgozom, de ha ki kellene emelni egyet a sok közül, akkor ez a „Szürkehajú lány kinéz az ablakon” című sorozatom lenne.  

 

Gorkoris (2).jpg

 

Van olyan modell, akit szívesen fotóznál?

Többször kerestek modellügynökségek, hogy készítsek tesztfotókat, de ezeket nem vállaltam, mert egyszínű háttér előtti, fantáziátlan képekről van szó, én viszont szeretem történetbe foglalni a képeim. Nem tudnék kiemelni egy konkrét modellt sem.

 

Szerinted mitől jó egy fotó?

Ha érzéseket vált ki egy emberből, ha megragadja. Legyen hangulata. Technikailag más kérdés, mivel gyakran előfordul, hogy tudatosan alul vagy túlexponálok, nem hiszek abban, hogy annyira fontos a tökéletesen éles expozíció. Nagyon szeretem, és nem olyan rég óta alkalmazom az érdekesebb vágásokat, nem ragaszkodom a szabályokhoz, szeretek eltérni tőlük.

 

Ha most kezdenél el fotózni, mit csinálnál másképpen, mint egykor?

Nem tennék semmit másként, jó dolognak tartom, hogy magamtól tanultam meg mindent, hogy magamtól jöttem rá az utómunka trükkjeire. A saját tapasztalataimból tanultam.

 

Mit jelent számodra a fotózás?

Teljes mértékben a kreativitást. Szeretek úgy fotózni, hogy előre kitalálom az egész koncepciót. Olyan munkákat vállalok csak el, ami számomra ösztönző, elkerülöm az üzleti részét a fotózásnak. Keresem ugyan a megélhetés lehetőségét is benne, de elsősorban a hobbimnak tekintem, és ehhez a vonalhoz ragaszkodom. Sok fotóst látok, aki mindenféle munkát elvállal, én szeretnék megmaradni a saját művészi elképzeléseimnél.

 

SV (86).jpg

 

 

Szimpla (84).jpg

 

Egy fotós számára elengedhetetlen hogy mindig fejlessze magát, ami jelentheti új trendek követését vagy akár új műfajjal való ismerkedést is. Milyen úton haladsz tovább, és mik azok az irányok, melyek a portrézás mellett érdekelnek?

Az utóbbi pár hónapban volt néhány intimebb hangulatú fotózásom, amiben jól éreztem magam, és ezt szeretném a jövőben is folytatni. Ízléses és szemet gyönyörködtető képeket szeretnék készíteni, hogy minden nő elhiggye, benne is megvan az a plusz, amit a magazinokban lát. Nem régen elkezdtem beltéri fotózásokat szervezni, amit teljesen véletlen próbáltunk ki egy modellel, és nagyon megfogott a munka intim hangulata. Próbáltam nem rideg stúdiós körülmények között készíteni képeket, hanem bensőséges, a személyre jellemző pillanatokat megörökíteni.

 

 

 

De tervezem még a food styling és a lifestyle vonal erősítését, amibe már bele is fogtam. Ez a munka már korábban is érdekelt, és mivel most éppen babát várok, és sokat vagyok otthon, praktikus okok miatt is vágtam bele. Nagyon tetszik a dark food style irányvonala, ami nagyon árnyékos, sötétebb tónusú ételfotókat jelent, sok hangulati elemmel.

 

IMG_5596-1 copy.jpg

 

 

Lila (23).jpg

 

Elsősorban a Pinterest weboldalon inspirálódom, de elmondhatom, hogy valójában magamtól tanultam meg mindent a fényképészetről. Elvégeztem ugyan egy iskolát, de internetről és különféle nemzetközi csoportok munkáiból merítem az ihletet, ahol a fotósok a világ minden tájától posztolgatnak, és ha valakinek megtetszik a stílusa, akkor a saját ötleteimmel kiegészítve megpróbálom kiegészíteni, letükröztetni őket, a saját képi világommal összegyúrni, és ebből rengeteg tapasztalatot szerzek.

Nagy álmom egy saját kiállítás és egy neves magazin számára több oldalas divatanyag készítése, például egy olyan nagy női magazin számára, mint például a Marie-Claire. ( - )

 

www.petravarasdi.com

https://500px.com/petravarasdi

https://www.instagram.com/petra.photo/

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 3.195491 másodperc.