Fotó MagazinLaurent Liotardo: riport a Nikon D3400 kampányáról

Fotó Magazin | 2016. December 20., Kedd 09:00

A Melissa Chapski balettművésszel készített fotósorozat demonstrálja, hogy mire is képes a Nikon D3400 rossz fényviszonyok mellett. A fotósorozat képeit az angol nemzeti balett-társulat fotósa, Laurent Liotardo készítette.

Mesélne egy kicsit a korábbi fotózási munkájáról? 

 

12 éves koromtól balettezek, és szinte mindenhol felléptem Franciaországban, mielőtt 2003-ban az Egyesült Királyságba költöztem volna, ahol csatlakoztam az Angol Nemzeti Baletthez, ahol ma is táncolok. Az év elején kineveztek a társulat hivatalos fotósának és videósának is, amit a tánc mellett csinálok. A legnagyobb szenvedélyem a balett, de ezt szorosan követi fényképezés. Elsősorban táncot és esküvőket fotózok, illetve filmeket készítek. Egészen kicsi koromban rabul ejtett a fotózás, amikor először a kezembe került apukám fényképezőgépe. Az első DSLR gépem egy Nikon D80 volt, amit az Angol Nemzeti Balett versailles-i turnéján próbáltam ki. Azóta is Nikon gépeket és NIKKOR fix objektíveket használok. Egy Nikon D810-et, egy D5-öt és egy D700-at használok rendszeresen. Gyakran kérdezik tőlem, hogy milyen géppel érdemes belevágni a fotózásba. Miután ezen a fotózáson a D3400-zal dolgoztam, már tudom a választ. Ez egy nagyon jó belépő szintű fényképezőgép.  

 

Nikon D3400 Ballet_7.jpg


Milyen volt a kampány fotózásán a Nikon D3400 fényképezőgéppel dolgozni? 

 

Már hallottam róla, hogy mennyire jól teljesít ez a gép kevés fényben is, így amikor felkértek erre a munkára, egyből kedvet kaptam hozzá, hogy leteszteljem, és elmondhatom, hogy igazán kiváló eredményeket produkált. A világhírű Csokoládétündér-táncot félhomályban fotózni igazán izgalmas feladatnak ígérkezett, és nagyon kíváncsi voltam, hogy fog teljesíteni ez a fényképezőgép – különösen azért, mert egy belépő szintű tükörreflexes gépről van szó. Engem teljesen meggyőzött. Kompromisszumok nélkül tudtam vele fényképezni, és nagyon egyszerű volt használni.
Kipróbáltam az új SnapBridge funkciót is, amivel azonnal fel tudtam tölteni az összes képet az okostelefonomra. Így gyorsan ki tudtam válogatni a nekem tetsző képeket, és ott, azonnal meg is tudtam osztani őket. Mivel a fotózás egy hosszú napig tartott, nem tudtam, vajon hány képet tud készíteni a D3400 egy feltöltéssel. Szerencsére csak egyszer kellett akkumulátort cserélnem, szóval jól teljesített. 

 

Nikon D3400 Ballet_8.jpg


Mik voltak a legnagyobb kihívások a fotózás során? 

 

Számomra talán az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy ilyen sötétben fényképezzek. Sosem tudtam, hogy jól sikerültek-e a képek.  A D3400 azonban jól vette a nehézségeket. 6400-as ISO-érzékenységet tudtam beállítani képzaj nélkül. Ez szép teljesítmény egy belépő szintű géptől. Kísérletképpen készítettem néhány fantasztikus hosszú záridős felvételt is. Bár ez egy fotózási technika, a megfelelő felszerelés nélkül nem működik. Ilyen képeket okostelefonnal nem lehet készíteni. 


Mit élvezett legjobban a fotózáson? 

 

Fantasztikus élmény volt egy olyan ügyes táncossal dolgozni, mint Melissa Chapski. Először az Instagramon láttam, és teljesen lenyűgözött, ahogyan a képein festett. Nagyszerű élmény volt fotózni, ahogyan a sötétben táncol. Több százszor láttam és adtam már elő A diótörőt, ezért jó volt látni egy teljesen másfajta interpretációt. Az új fényképezőgéppel egyértelműen pozitív volt dolgozni, és nagyon élveztem, hogy kipróbálhatom a különböző NIKKOR objektíveket. Nagyon szép, finoman elmosott hátterű képeket sikerült készíteni. 

 

Nikon D3400 Ballet_9.jpg


Önnek rengeteg követője van az Instagramon. Milyen tulajdonságokat tart fontosnak a megosztott képeken? 

 

Szeretek a fény és az árnyék kontrasztjával játszani. Amikor táncosokat fényképezek, próbálok a fizikai valóság mögé látni, és megragadni a személyiségüket, az erejüket, a kép mögött rejlő történetet – és persze a drámai, gyönyörű vonalakat. Nagyon válogatós vagyok, csak a legjobb képeket osztom meg a követőimmel. Olyan dolgokat próbálok megosztani, amelyek számomra valódi jelentést hordoznak. Nem a lájkok és a kommentek számában mérem a képek értékét.


A képek átmásolása általában sok vesződséggel jár. Mit gondol a SnapBridge-ről most, hogy kipróbálta? 

 

A fotózásokon gyakran van szükség arra, hogy a készített képeket másokkal is gyorsan megosszam. A SnapBridge azért tetszik, mert a fényképezőgéppel készített képeket még akkor is gyorsan és egyszerűen át tudom küldeni az okostelefonomra – ahonnan meg tudom őket osztani –, ha nincs Wi-Fi-kapcsolat. A SnapBridge segítségével nagyobb felbontású képeket is meg tudok osztani, és nagyon szerettem, hogy ennyire kényelmes és egyszerű.


Miért szeretett volna a Nikonnal dolgozni ezen a fotózáson? 

 

Amióta profi fotózással foglalkozom, csak Nikon gépeket használok, így ez a fotózás az álommunkát jelentette számomra. Persze, hogy elfogadtam a felkérést! Igazán izgalmas volt, hogy egy belépő szintű fényképezőgép kampányáról volt szó. Mostanában annyi mindenre képesek a megfizethető DSLR-ek is, így igazán csábító lehetőség átváltani rájuk egy alacsonyabb kategóriából. A profi balett fotózásához csak Nikon felszerelést használok, mert ezt a szettet találtam a legpontosabbnak, és emellett ezzel tudom a legjobban megragadni a táncosok kecsességét és szépségét. 

 

Nikon D3400 Ballet_10.jpg

 

Melyik a kedvenc felvétele a sorozatból, és miért? 

 

A kedvencem az egyik hosszú záridővel készített kép. Nagyon örültem, hogy sikerült elkészítenem. Ezt a képet már a nap végén csináltuk, és azért is különösen jó érzés, hogy jól sikerült, mert már csak kevés lehetőségünk volt rá, hogy összejöjjön. Hosszú záridővel mindig sokkal nehezebb jó képeket csinálni. Szerencsére néhány próbálkozás után sikerült igazán jól eltalálni. Nagyszerű zárszó volt, hogy sikerült elérni a kitűzött célunkat.  


Milyen tippeket adna a kedvezőtlen fényviszonyok közötti fényképezéshez? 

 

Egy előadáson vagy egy éjszakai sétán mutatkozik meg igazán a tükörreflexes gépek ereje. Teljesen más minőségű képeket lehet készíteni velük. A sötétben fényképezéshez fontos, hogy a gép széles ISO-érzékenységi tartománnyal rendelkezzen. A D3400-ban ez megvan, ami egészen szép teljesítmény egy belépő szintű géptől. Még a színház majdnem teljes sötétségében is tiszta és éles felvételeket tudtam vele készíteni. A D3400 nagyon csendesnek is bizonyult, ez pedig nagy előny az élő előadások fotózásakor. 

 

Nikon D3400 Ballet_11.jpg


Milyen tippeket tudna adni a balett és általában a tánc fényképezéséhez? 

 

A balett-táncosokéhoz hasonló gyors és pontos mozdulatok fotózásához elengedhetetlen a rövid záridő, ami segít a témát tisztán és élesen megörökíteni. Az automatikus élességállítás is nagyon jól tud jönni a folyamatosan mozgásban lévő táncosoknál, amikor a tökéletes kép készítésére csak egy pillanatunk van. Fontos az is, hogy olyan fényképezőgépet válasszunk, ami nem korlátozza a mozgásunk szabadságát. A táncosok fényképezéséhez azért is tökéletes választás a D3400, mert kicsi és könnyen hordozható, így a táncost követve én is könnyedén mozoghatok a színpadon.  

 

www.nikon.hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 3.129021 másodperc.