Fotó MagazinKortársak: Medvegy Barbara

Fotó Magazin | 2017. Január 29., Vasárnap 12:00

Medvegy Barbara világába egy fotókiállítás megnyitóján a Görbe Bögrében nyertünk betekintést. Bara képei egyedülálló formaérzékenységről és szürreális látásmódról tanúskodnak, a kiállítás 2016 novemberében volt látható.

SZERZŐ: GONDÁR FLÓRA

 

A honlapodon egy Thoreau-idézet fogadja a látogatókat, miszerint „a kérdés nem az, mit nézel, hanem hogy mit látsz." (The question is not what you look at, but what you see). A képeid láttán akár a Te fotográfiai hitvallásodnak is nevezhetnénk ezt az idézetet…

 

Igen, ezt jól látod, saját hitvallásomnak érzem ezen idézetet, akár én is írhattam volna. Fontosnak tartom, hogy egy fotó, egy kép készítése közben ne csak nézzünk, hanem lássunk is a dolgok mögé. A képek mélyére nézni, emberek gondolait tükrözni egy-egy fotón... Ezzel el is árultam, hogy leginkább az embereket ábrázoló fotókat szeretem, emellett érdekelnek az absztrakt formák, tükröződő világok (legyen az akár víztükör, akár üvegtükör, a lényeg a dolgok sokrétűségében rejlik) és abban, hogy valahogy máshogy láttassam a valóságot, mint amilyen, néha nem teljesen valóságosnak.Meglehetősen szürreális világ tükröződik a képeiden az árnyék- és formakezelésben is. Egyes fotóidon a tükröződések annyira valószerűtlenek, hogy nem lehet eldönteni: valós tükröződések vagy duplaexpozíciós technikával készültek.

 

11ff.jpg

 

 

4bw1.jpg

 

Hogyan, milyen eljárással készülnek ezek a képek?

 

Megtervezed őket előre vagy a pillanat szüli őket?A tükröződések és a kis világuk örök és kimeríthetetlen téma számomra, megmagyarázhatatlan vonzalmat érzek irántuk, bármilyen víztócsát megpillantva késztetést érzek arra, hogy fényképet készítsek. Elvarázsol a tükör túloldalán lévő világ, mert még ha ugyanolyannak is néz ki, mint a való világ, mégsem teljesen az. A duplaexpós képek a tükröződésekhez hasonlóan azért gyakoriak nálam, mert valahova máshova visznek, mint ami a valóság, egy mesebeli helyre. Átalakítják, másítják a valóságot és segítenek kizökkenteni a való világ szürke perceiből. A képek megtervezése, spontaneitása leginkább témától függ. Ha egy urban vagy streetphoto készül, sok esetben az adott pillanat szülte helyzet alakul ki, ilyenkor érvényesül a meglátni és fotózni effektus.  A portréknál és divatfotóknál viszont egy meghatározott koncepció vezérel mindent.

 

9ff1.jpg

 

 

analog7.jpg

 

Mikor és hogyan találkoztál a fotográfiával, hol tanultál fényképezni?

 

Bátyám révén kerültem közelebb a fotózáshoz, aki gyerekkorom óta rajzolt nekem, megszeretette velem a művészetet és megismertette velem a fotózás alapjait. Érettségi után 1999-ben jelentkeztem a Gáspár András Szakközépiskola Fotográfia szakára Kecskeméten, amit sikeresen elvégeztem 2001-ben. Ezen időszak alatt a Boris fotó-nál Hódmezővásárhelyen töltöttem a gyakorlati időszakomat, ahol megismerkedtem a fekete-fehér laborálással, ami azóta is lenyűgöz, csak sajnos kevés időm jut rá mostanában. 2003-ban kezdtem el a Szegedi Tudományegyetem – Juhász Gyula Pedagógusképző Főiskolai Kar matematika – rajz szakos tanári szakát. 2008-ban szereztem meg a tanári diplomát, ahol a rajz szakon a diplomamunkám egy fotómontázs volt.

 

Mely eredményeidre vagy a legbüszkébb?

 

A főiskolán TDK-n több alkalommal indultam, és fotó, illetve tűzzománc kategóriában többször lettem első és második helyezett. A legbüszkébb a NIKON által meghirdetett Nikon7 fotópályázatán elért eredményemre vagyok, 2014-ben egy fotóm különdíjas lett „Emberi" kategóriában, ez a kép a mostani kiállításomon is megtekinthető. Emellett még az Eye Photo 2015 szeptemberi számában való szereplés lehetőségének, illetve az idei két egyéni kiállításomnak is nagyon örültem, fotóim – a Momo Art szervezésében – 2016 augusztusában a Kredenc nevű bisztróban, most pedig a Görbe Bögre Kávézóban kaptak helyet.

 

IMG_0222.JPG

 

madameff11.jpg

 

Mit szeretnél elérni, kifejezni a fotográfiával? Mely témák fognak meg leginkább és mi az, ami megfog bennük?

A képeid javarészt fekete-fehérek, mit kedvelsz a monokróm hangulatban?

 

Fényképeim nagy része az évek múlásával színesről fekete-fehérré vált, a fekete-fehér képek készítése kezdett mindinkább foglalkoztatni. Nem szeretném ugyanis, ha a színek elvonnák a figyelmet a fény-árnyék viszonyokról és a formákról. Számomra sokkal kifejezőbb tud lenni egy fekete-fehér kép, mint egy színes. Kedvenc témám az urbán vagy streetphotography – szeretem az utcán jövő-menő embereket megörökíteni egy-egy örömteli, mélabús, vagy akár szerelmes hangulatban, – igazából ezen van a hangsúly, hogy valamilyen érzést megörökítsek emberi portrékon keresztül, mint amilyenek a most megnyílt kiállításon is láthatóak. Az urban mellett szeretek portrékat is készíteni, legtöbbször a lányom a modellem, de sokszor fotózom a barátaimat és gyerekeket is. A portrék közül szeretem a hagyományos portrézást és a kicsit elvontabb megközelítéseket, valamint a divatfotókat is.

 

night-2.jpg

 

street1.jpg

 

Mik a jövőbeli terveid a fotózással?

 

Továbbra is fotózni, s nem megállni. A facebook-oldalamon immáron negyedik éve vezetek egy „minden napra 1 kép” albumot. Az album napi sorozatnak indult, annyiban meg is maradt annak, hogy egy album 365 db fotót tartalmaz, melyben megtalálható az összes általam kedvelt műfaj: urban, portré, hangulatfotó, fashion, absztrakt, fény-árnyékjáték, tükröződés stb. Tehát minden napra jut egy fotó azok számára, akik követik a munkásságomat. Ez a napi album ösztönöz arra, hogy sokat fotózzak, és időközben fejlődjek. Ha időm engedi, továbbra is fényképezni fogok és próbálom a szépséget közvetíteni a világ felé. Számomra a fotózás több mint egy hobbi, az életem részévé vált: megnyugtat, örömet okoz. További terveim még, hogy fotópályázatokon veszek részt, illetve minél több kiállítást szeretnék szervezni és megmutatni az embereknek a világomat.

 

Web: WWW.BARAATRT.HU 

 

two.jpg

 

utban.jpg

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 3.244058 másodperc.